Mama, mijn oren doen pijn…
Over wilskrachtige, hoog-gevoelige kinderen
Mama mijn oren doen pijn, van zoveel lawaai. Maar het ook op een schreeuwen zetten als hij zijn zin niet krijgt.
Herkenbaar? Je kind heeft een hekel aan harde geluiden, aan veel lawaai, maar O-wee als dingen anders gaan dan hij dat had bedacht. Dan mag iedereen dat horen. Schreeuwen, gillen, deuren dichtslaan, gooien. Niets is te gek. En toch als je als ouder je stem verheft is er schrik, angst, huilen.
Het lijkt niet bij elkaar te passen, en toch is dat hetzelfde kind. Hoewel ik niet echt van de “labels” ben, is hier wel een mooie naam voor bedacht. Strong willed – High Sensitive Persons. Hoog gevoelige personen met een sterke eigen wil.
Aan de ene kant ontzettend gevoelig voor bijvoorbeeld sfeer, emoties en gevoelens van anderen, Daar ook op inspelen, iets mee doen, ook al op erg jonge leeftijd. Door bijvoorbeeld ineens iets liefs te zeggen of je te blijven knuffelen als je even niet zo lekker in je vel zit.
Mijn zoontje van 3 is hier meester in. Als ik bijvoorbeeld voor een belangrijke afspraak voor de spiegel sta en mezelf met enige onzekerheid sta te “keuren”, hoor ik ineens een stemmetje naast me. Mama wat ben je mooi vandaag. Precies het juiste moment. Heerlijk toch?
Dat “aanvoelen” is heel erg mooi, maar ook wel weer “lastig”. Je wilt namelijk helemaal niet dat je kind voelt als je verdrietig bent, of als het even niet zo goed gaat. Je wilt ook helemaal niet als je een vervelende dag op je werk gehad hebt en gehaast naar het kinderdagverblijf, school of BSO gereden bent om je kindje op te halen dat je onrust over slaat op je kind. Je krijgt dit dan terug van je kind doordat hij waarschijnlijk ontzettend tegendraads gaat doen, of driftig. Gaat gooien of schreeuwen. Dit is niet omdat hij het jou moeilijk wil maken. Hij weet zich geen raad met de onrust en frustratie die hij voelt en uit dat op zijn manier.
Boos worden heeft dan geen enkel nut, meer driftbuien of escalatie zijn dan het gevolg. Maak even een pas op de plaats, ga even rustig zitten en zorg dat je zelf je onrust loslaat. Praat dan met je kind, rustig, wees eerlijk, op een manier die past bij jou en bij je kind.
Een hoog-gevoelig kind kan o.a. de volgende gedragskenmerken laten zien:
- Ontzettend sfeer gevoelig zijn en daar op reageren
- Voelt wat iemand anders voelt
- Heeft de neiging anderen belangrijker te vinden dan zichzelf
- Bang zijn het niet goed te doen, daarom niet durven te proberen, met name als er anderen meekijken
- Oog voor detail, geen wijziging blijft onopgemerkt
- Het lijkt soms of het kind je gedachten kan lezen
- Sterk gevoel voor rechtvaardigheid, Kan daardoor ook volledig van slag zijn (Als hemzelf of anderen onrecht aan gedaan wordt)
- Intense beleving van alles, denkt veel na en kan dan ineens uit het niets met allerlei vragen, maar ook met wijze mooie opmerkingen komen
- Wil graag dat er harmonie is, dat iedereen lief is voor elkaar, en kan zich erg afzetten tegen diegene die de harmonie verstoort
- Kan genieten van kleine dingen en uit dat ook als hij daar ruimte voor krijgt
Een aantal kenmerken van een strong – willed kind:
- Hij wil erg graag zelf bepalen wat er gebeurd (denk aan kleding, voeding, activiteiten).
- Vol energie, gaat maar door.
- Erg ondernemend, de wereld willen ontdekken.
- Ontzettend innovatief om de zaken zo geregeld te krijgen zoals hij het graag ziet.
- Hij gaat zeker weten de strijd met je aan als hij iets wil en kan daar ook in blijven doorgaan.
- Verbaal erg sterk en erg goed in beargumenteren waarom hij iets wil.
- Is graag actief bezig, buiten spelen, rennen, klimmen, springen, overal.
- Soms vraag je je oprecht af wie het in huis nu eigenlijk voor het zeggen heeft.
- Hij kan ontzettend driftig zijn, ineens exploderen als hij zijn zin niet krijgt. Verbaal en ook fysiek.
- Geduldig zijn lijkt een niet bestaand woord.
Deze eigenschappen lijken soms haaks op elkaar te staan, maar als je er mee om kan gaan is het ook genieten. Herken je je kind in de meeste van deze kenmerken? Dan zeg ik Gefeliciteerd! Je wordt als ouder uitgedaagd om creatief te zijn, te luisteren naar je kind, maar ook naar je eigen gevoel. Je wordt als ouder voor de taak gesteld ook goed te zorgen voor jezelf, voor je eigen gevoel en emoties. Maar genieten is het ook! Genieten van een intense band, intense liefde, wijsheid van je kind en bijzonder momenten.
Mocht het je echter even ontbreken aan inspiratie, aan handvatten, of weet je het even helemaal niet meer?
Vraag dan hulp!
Kom bijvoorbeeld eens naar een theekransje over dit onderwerp, zodat je onder het genot van verse thee en oprechte aandacht kan sparren met andere ouders. Herkenning en erkenning zijn de toverwoorden. Of neem contact op voor een kennismaking.
Geef een reactie